Att “tänka på” för Protus 2025
Start | Säkerhet | Anläggning | Köket | Städ
KÖKET
Hygien i köket
Kökshygienen är oerhört viktigt för att vi ska hålla oss friska och att vi ska leva upp till Miljö- och hälsoskyddsnämndens krav.
Ha inneskor i köket, gärna som täcker tårna
Tvätta händerna ofta och noggrant, särskilt under och runt naglarna.
Använd inte armband, ringar och tröjor med lång mudd, där samlas smuts och bakterier.
Handdukar och disktrasor är en stor bakteriespridare, byt dessa ofta och tvätta dem i tvättmaskin (varje läger har en tvättansvarig).
Korskontaminering. Diska knivar, redskap och skärbrädor innan man hanterar en annan råvara. Särskilt viktigt är det med rå kyckling, kött etc.
Torka aldrig av skärbrädor med disktrasor, utan diska ordentligt. Plastskärbrädor diskas i maskin, men träskärbrädor diskas för hand. Låt dessa lufttorka innan de ställs utan.
Diska knivar för hand.
Byt vatten i diskmaskin 2 gånger om dagen. Gör ren diskmaskin grundligt på kvällen.
Håll rent i köket löpande, gör rent arbetsytor och tvätta händer mellan varje arbetssteg.
Städa köket grundligt varje kväll (se instruktion Städ).
CLEANING AND ROUTINES BY THE END AV THE DAY (från Main document)
Clean dishwasher machines by its program. Also clean inside with a dishbrush. Do this twice a day during high load. Let cleaned machines doors be open during the night.
Clean the owen by its program.
All utensils, baking sheets, storage containers and other equipment are washed and placed for drying or wiped dry and placed in their places.
The floor is swept and wet cleaned. The floor drain under the oven is checked and cleaned if necessary. Sweep and mop extra carefully under refrigerators and under cabinets.
The drained compost waste is carried out. Rinse and clean the buckets.
Remaining waste is emptied into the garbage bags. The garbage bags are sealed and carried down to the large gray garbage container on the pier.
Towels, potholders, rags, etc. are inspected and replaced with clean ones if dirty. Dirty textiles are washed in the laundry room.
CLEANING AND ROUTINES WHEN DEPARTURE OR ONCE A WEEK AT LONGER STAY (från Main document)
The refrigerators are cleared of goods. Shelves, grilles, walls, and doors are wiped down inside and out. Put back goods for next group to use - after checking and agreeing with them.
The ventilation hood over the stove is wiped with dishwashing or cleaning agent and a cloth.
The hand sink is cleaned with detergent.
PANTRY CLEANING BY THE END OF THE STAY AND WHEN NEEDED (från Main document)
The shelves are cleared of spilled and expired goods. The shelves are wiped down.
Freezer shelves are cleared of spilled goods and wiped down. Doors are wiped down inside and out.
The floor is swept and wet cleaned. The walls are inspected and washed if necessary.
Important! No food is allowed to be on the floor in the pantry. Only on wagons and shelves.
Mat vid ankomst
Beställd mat från Menigo brukar anlända efter lunch på angiven dag. Se gärna till att den tas om hand så snart som möjligt efter ankomst.
Kontrollera att förpackningen är hel och ren.
Kontrollera att varorna är tydligt märkta och att utgångsdatumet inte har passerat.
Kontrollera temperaturen på kylvarorna. De bör förvaras vid högst 8 grader Celsius, med undantag för följande produkter: Skalad potatis - max 6 °c, Köttfärs, vakuumförpackad fisk och färdigrätter max 4 °c, Färsk fisk som inte är täckt med is bör förvaras vid max 2 °c, Frysta varor ska förvaras vid en temperatur på minus 18 °c eller kallare.
Förvaring av mat
Vi förvarar mat i kök ( 3 kylskåp) och skafferi (2 frysar). Ni organiserar kök och skafferi på ert sätt som ni önskar, men använd inte torrvaror i lådor från andra initiativ.
Ta hand om rester från måltid så fort som möjligt och ställ in i kyl. Var noga med temperatur i kylar och ställ inte in varm mat i kyl med känsliga råvaror.
Förvara matrester rent och snyggt i förvaringskärl, märk upp tydligt med datum och innehåll.
Servera inte rester fler än 2 gånger då det lätt blir bakterier när det står framme på buffé.
Tina upp frysta råvaror som kött och fisk i kylen. Om dessa fryses om, är det viktigt att de fortfarande är fräscha och inte stått framme i rumstemperatur.
Viktig! Ingen mat får ligga på golvet i skafferiet. Endast på vagnar och hyllor.
Kompost
Vi har i år fått en ny kompost (Snurran) som stöttas upp av två “vanliga” komposter. Den stora som använts tidigare år har gått i pension och ska inte användas.
Läs gärna instruktion om kompostering (på engelska) med info om vad som ska komposteras och inte.
Viktigt! Använd de grå avrinningskärlen i köket innan ni lägger mat i komposten (vi önskar ej att komposten blir för blöt)
När ni fyller på komposten lägg även i strö (sågspån) - info om hur mycket vid kompost.
Arbetsmaskiner i kök
När maskiner används i kök är det viktigt att de används på ett korrekt sätt, så att de inte går sönder. Bredvid diskmaskiner och ugn finns det instruktioner (på engelska). Viktigt att be om hjälp av någon annan i teamet om ni är osäkra.
Läs instruktioner diskmaskiner och ugn (på engelska)!
Återvinning/recycling
Återvinningsmöjligheterna i skärgården är något begränsade. Vi samlar in och lägger det vi väljer att sortera i återvinningsrummet - som vaktmästare sedan tömmer vid behov.
Läs instruktioner om Återvinning (på engelska) där du bl.a. kan läsa om vad vi väljer att sopsortera och hur.
Det finns mindre uppmärkta lådor utanför “bakdörren” som är en mellanstation på vägen till återvinningsrummet på baksidan.
Avhämtning av wellpapp och plastbackar
Under lägret kommer vi att behöva beställa hämtning av wellpapp och plastbackar som “blir över” efter matleverans. Det beställer vi när rullvagnarna börjar bli fulla. Info om hur vi beställer på: www.ekskaret.se/order-retrieval. Övriga tomma vagnar som vi inte behöver ställer vi “bara” ner på bryggan, så hämtas de vid matleveransen.
Videos med Annika
För många år sedan spelade vi in ett antal videos med Annika som berättade kort om köket och mathygien, både instruktion och sunt förnuft.