Genomförda aktiviteter 2017

Stiftelsens VD summerar året

Caroline+Sahlborn+Stiernstedt.jpeg

2017 var ett år då vi tillsammans har ökat medvetenheten om medvetenheten. Ett år fyllt av aktiviteter och fokus för att fler barn och unga ska få nyfiket utforska frågor om sig själva och världen. Ett stort grattis till alla som bidragit till Protus utveckling. På vår ö, Ekskäret, i skärgården och arena i stan, Klustret, har vi skapat många nya samtal, workshops och kurser där fokus varit att förfina och utveckla upplevelserna som leder till lärande och nya perspektiv.

Jag tror vi är många som känner att vi har lärt oss och växt detta år utifrån nya sammanhang, svåra samtal och berikande upplevelser. Nu ser vi fram emot nästa år med ännu mer fokus på aktiviteter där fler kan delta för att utveckla sina förmågor som leder till att vi kan växa som individer och därmed bättre hantera våra utmaningar att vara människa och leda den värld vi skapar. 

Caroline Stiernstedt Sahlborn
VD Stiftelsen Ekskäret

 

Ön Ekskäret

Vintern i skärgården är vacker och verksamheten på ön Ekskäret pågår som vanligt året runt. I år har vi haft över 1100 gäster som upplevt ön som deltagare på våra egna kurser eller som en del av de organisationer och företag som hyrt ön för dess unika miljö för ett annorlunda möte.

marina_1.jpg
marina_2.jpg

Vi började året med ett unikt samarbete med Moderna Museet och världskända konstnären Marina Abramovic. På ön höll de under några dagar den förberedande träningen för de performers som sedan medverkade i det hyllade veckolånga verket 'The Cleaner' i Eric Ericssonhallen. 

protus_2.jpg
protus_1.jpg

Sommarmånaderna var som vanligt vikta för ungdomsföreningen Protus och de skapade på ön en trygg oas . I år var det 5 läger på ön med ca 100 deltagare i åldern 14-17 år.

leap_2.jpg
leap_1.jpg

Under hösten höll bl.a. det internationella ledarskapsprogrammet LEAP en kurs på ön med fokus på mänskliga och planetära möjligheter. Under kursen fick deltagarna lyssna på forskare som t.ex. Johan Rockström från Sthlm Resilience Centre men även ta del av annorlunda upplevelser som att bada isbad. 

Ekskäret Klustret

Klustret startade i mars 2016 och efter intensiva och utforskande år märker vi att en kultur börjar sätta sig och en trygg och lärande plats med autentiska medlemmar som inspirerar, delar och växer med varandra. Under 2017 har vi löpande haft över 60 medlemmar från nästan 30 olika företag. Vi som sitter här jobbar tillsammans i våra verksamheter för att utveckla individer och organisationer och därmed bidra till ett mer medvetet och hållbart samhälle.

Under året har det i snitt skett fler än fyra events i veckan på Klustret av eller med medlemmar, som t.ex. föreläsningar av Stiftelsen Ekskäret, seminarier med SelfLeaders eller DigJourneyProtuscaféermed unga, presentationer i regi av Impact Invest Scandinavia, kurser för personlig utveckling med Helena Kallner, meditationer, yoga med Yogobe osv.
 

Protus

protus_grattis.jpg

Ungdomsföreningen Protus växer och har under året nått sitt mål att bli över 1000 medlemmar. De har också arrangerat 7 läger på 3 olika platser i Sverige, med över 150 deltagare och 80 ideellt arbetande ledare.

Dessutom har de startat upp ny verksamhet i städerna Uppsala, Lund och Umeå, samt i Stockholm arrangerat 15 Protuscaféer på Klustret .

 

Ekskärets kursverksamhet

25487404_1903133706383172_654401196336782523_o.jpg

Gensvaret på våra kurser 2017 har varit fantastiskt och vi har under året haft över 100 deltagare i olika åldrar. En nyhet har varit att vi numera inte bara arrangerar helgkurser på ön Ekskäret utan att vi även har endagskurser och meetups i Stockholm City. 

Dessutom arrangerade vi också för första gången en Nature Quest, i samarbete med Naturakademin, där deltagarna var ensamma i naturen för att bl.a. öva på närvaro och utveckla sina drivkrafter. 

 

Några av våra events

moderna_5_e.jpg

Konsten att hantera en föränderlig framtid

Har vi tillräckligt med kapacitet och visdom för att vilja och kunna agera i en tid av stora förändringar? Det var frågeställningen den 5:e december på ett fullsatt Moderna Museet när Stiftelsen Ekskäret och Centrum för Social Hållbarhet på Karolinska Institutet hade sin årliga konferens på temat social hållbarhet.

Vi fick lyssna till forskare och talare från olika fält som delade med sig av sin aktuella kunskap kring hur vi människor fungerar, lär och kan utvecklas för att möta morgondagens utmaningar. 

UR var på plats och filmade, och under början av nästa år kommer vi dela med oss av alla filmade föreläsningar. 

 

Världen vi skapar

navid.jpg

Under hösten startade stiftelsen Ekskäret föreläsningsserien 'Världen vi skapar' på Klustret där vi bjuder in olika forskare, tänkare och change-makers som utifrån sin specialkunskaper delar med sig av sina perspektiv och tillsammans skapar vi nya gemensamma lärdomar.

Föreläsare under året har varit Sixten Olovsson (Transcendental Meditation), Michael Wernstedt (partiet Initiativet), Kim Törnqvist och Pamela von Sabljar (Bättre Skolor) Fredrik Forss (co-living/Tech Farm), Navid Modiri (Sverige 3.0) och Marika Ronthy ('Ledarintelligens').

Vi kommer under nästa år arrangera fler träffar och publicera delar av föreläsningarna som filmer. 

 

Sime Consciousness

sime.jpg

Under Sime Consciousness på Cirkus i Stockholm medverkade både stiftelsen Ekskärets VD Caroline Stiernstedt Sahlborn som berättade om "Superskills for the 21st Century-which skills do we need to create and learn" och stiftelsens grundare Tomas Björkman som delade med sig av tankarna i sin bok under rubriken "The world we create".